Σαλέπι Ηπείρου: ένα ρόφημα θερμαντικό, προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης. Καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση. Είναι πλούσιο σε άμυλο και μεταλλικά άλατα, όπως φώσφορο και ασβέστιο, γι’αυτό και τονώνει όλο το σώμα. Χρησιμοποείται και στην ζαχαροπλαστική για την παραγωγή παγωτού! Λέγεται αλλιώς και σερνικοβότανο.
Πως φτιάχνουμε 1 κούπα τσαγιού σαλέπι:
Διαλύουμε 1 κουταλιά του γλυκού σαλέπι σε λίγο χλιαρό νερό.Βάζουμε γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνουμε το σαλέπι μέσα στο γάλα, ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε αργά-αργά το μείγμα με ένα κουτάλι.Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο.